Ville de Dinant NL
Voor elkaar gemaakt  
Het stond in de sterren geschreven dat Dinant en Dinan het goed met elkaar zouden kunnen vinden, met zoveel raakpunten.

Door beide steden loopt een rivier met een brug en een viaduct erboven: de Rance in Dinan, die over een twintigtal kilometer naar de zee stroomt, en de Maas in Dinant.

   

Ze kunnen daarnaast allebei ook bogen op een rijk architecturaal en historisch erfgoed. Met de middeleeuwse citadel die op 75 meter boven de Rance uittorent, behoort Dinan tot de mooiste steden van Bretagne. De stad is nog volledig omwald en verrast met haar unieke erfgoed dat ze door de eeuwen heen goed wist te bewaren: belforten, kerken, kloosters, vakwerkhuizen, steegjes hebben heel wat boeiende verrassingen in petto voor wie de tijd neemt om ze te ontdekken.  Ook het Waalse Dinant wordt gekenmerkt door een citadel op een rotspunt op zowat honderd meter boven de Maas. Dinant geldt als één van de oudste steden van België en kan ook prat gaan op een luisterrijk verleden. Ze leunt aan tegen hoge kalkrotsen om goed verdedigd te zijn en is ook ommuurd door middeleeuwse versterkingen.


Maar niet alleen de stedelijke inrichting vertoont verbazend veel gelijkenissen. In beide steden stond ook de wieg van een aantal beroemdheden. De uitvinder van de saxofoon  Adolphe Sax, de schilders Joachim Patenier en Antoine Wiertz en verder nog Pater Dominique Pire, Nobelprijs voor de Vrede in 1958, zagen het levenslicht in Dinant. Hertogin   Anna van Bretagne, veldheer Bertrand Du Guesclin, ontdekkingsreiziger Auguste Pavie en de bard Théodore Botrel verbonden dan weer hun naam aan de geschiedenis van Dinan.


Maar wel heel buitengewoon is de inborst van die mannen en vrouwen, die Fransen en Belgen, die Bretoenen en Walen. Het is deze aantrekkingskracht, dit bondgenootschap dat hen aanzet om elkaar om de vijf jaar te ontmoeten om de eed die ze enkele decennia geleden aflegden, te herbevestigen. Maar velen hebben ook de behoefte om elkaar buiten dit officiële weerzien geregeld te ontmoeten, om een oprechte en duurzame vriendschap in stand te houden. 


In vreugde en geluk, in beproeving of pijn, in succes of mislukking,…de Dinantezen en Dinanezen zijn even hecht met elkaar verbonden als de vingers van een hand.

Isabelle Montulet

Uittreksel uit de brochure

«Dinant-Dinan: 50 ans d’Amitié (1953-1978)»