Ville de Dinant NL
De Citadelle  

Het is gebruikelijk te denken dat het Julien, opgevoed door Constance 2 voor de waardigheid van Cesar, was die een castellum bouwde, die in 588 werd afgestaan door de bisschop Monulphe aan de kerk van Tongeren. Nithard, bisschop van Luik bouwde in 1051 een kapel en een burcht die hij in pacht gaf aan bisschop Théoduin Henri 4, van het huis Franconie in 1071(?).
Het bloedbad van Dinant in 1466 door de troepen van Charles de téméraire spaarde het kleine bouwwerk niet. Het was Erard de la Marck die het indrukwekkende aspect meegaf aan het bouwwerk door er in 1523 een slottoren en een ronde halve toren er aan te zetten. Dit zorgde ervoor dat zo'n 500 soldaten er onderdak konden vinden.
Heropbouw van de Citadelle tussen 1484 en 1486.
1554 : De inname van Dinant en Bouvignes door de Franse troepen. Deze invasie zorgde er in 1571 voor dat talloze herstellingswerken aan de burcht moesten gebeuren op bevel van de Bisschop van Luik. Op het eind van de 17e eeuw, werd de Citadelle opnieuw bezet door de Fransen, die het na hun vertrek in 1703, samen met nog enkele bouwerken in de omtrek lieten opblazen.
Volgens het Verdrag van Utrecht van 1713 komt de burcht opnieuw in handen van de bisschop van Luik. Het huidige bouwwerk dateert van 1818 tot1821, tijdens het Nederlandse bezet. Op 11 november 1878 werd de Citadelle verkocht. Jammer genoeg had het geen enkele andere dan een militaire functie, dus werd het opnieuw ingenomen in 1914. Op 15 augustus bezette een infanterie regiment de burcht. Ze gingen een meedogenloze strijd aan van man tot man tegen de chasseurs saxons de la garde. Het gevecht duurde 5 uur van 's morgens tot 's middags. De Franse soldaten, die dachten zich te schuilen in de gang van de Citadelle merkten te laat op dat die geen uitgang had. 58 Franse en 12 Duitse soldaten lieten er het leven.
Op 23 augustus werden 674 personen waaronder mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden gefusilleerd door de vijand. De stad was dan nog slechts een ruïne met veel bloedvergieten en branden. De gevechten van 1944 zijn gelukkig minder bloederig. Op 7 september werd de versterkte plaats bevrijd door de Amerikanen.
Vanaf het einde van W.O.2 telt de Citadelle vele duizenden bezoekers zowel Belgen als buitenlands toeristen die een glimp willen opvangen van de lokale geschiedenis.

Links naar de website van de Citadelle (Toerismebureau)
Links naar de website van de Citadelle (eigenaar)