Ville de Dinant NL
Dinantse koek en de koek van Rins  

Oorsprong

De Dinantse koek vindt haar oorsprong in de 15de eeuw tijdens het beleg van de stad door Karel de Stoute (1466). De Dinanters, slecht geproviandeerd en niet in het bezit van honing en (tarwe)bloem, bedachten een soort deeg om te bakken. Dit deeg, zwaar als het was, drukten zij in de gietmallen van de koperslagers en verkregen zodoende de zeer gevarieerde ontwerpen.

Bereiding

Vroeger: destijds werd het deeg met de hand gekneed in een houten bakvorm, genaamd “Maie”; vervolgens werd het plat gemaakt met een deegroller om zo de gewenste dikte te krijgen. Dit deeg werd met een soort doorslag ‘gehakt’, waarmee de koek z’n basisvorm kreeg, voordat deze in een gewenste vorm werd geperst. De afbeelding die zo ontstond kwam toen nog handmatig tot stand. De koeken, goed gerangschikt op de bakplaten, werden daags daarna gebakken op een houtvuur en veel later op steenkool.

Tegenwoordig: De “Maie” is vervangen door een elektrisch-mechanische bakvorm. De deegroller moest het afleggen tegen een walsmolen en werd een ronddraaiende plaat die eenvoudig met een knop in werking wordt gesteld: twee stalen cilinders die tegen elkaar indraaien pletten dan het deeg, waarvan men de dikte naar wens kan regelen. De afbeelding van de koeken wordt tegenwoordig gemaakt in bakvormen van perenhout, die met groot vakmanschap worden uitgesneden in talloze verschillende variëteiten: landschappen, vruchten, dieren en personen in alle soorten en maten. Wat betreft het bakproces, dit gebeurt nu in een olie gestookte oven, bij een temperatuur van 250 tot 320 graden, afhankelijk van de dikte van de koek.

Basisingrediënten

Dinantse koek is samengesteld uit bijenhoning en tarwemeel. Deze honing wordt geïmporteerd uit het buitenland zoals Mexico, Cuba, enz….
Wanneer er “RINS” op een koek staat, wordt deze gemaakt met dezelfde ingrediënten waaraan men nog suiker heeft toegevoegd. Waarom men het dan de koek van Rins noemt? François Rins was een vooraanstaande Dinantse banketbakker, die als eerste het idee opvatte suiker met de honing en het meel te vermengen: vervolgens werd zijn naam gegeven aan deze nieuwe specialiteit.

Verpakking en houdbaarheid

Als ze uit de oven komen moeten de koeken afkoelen op grote platte tafels voordat deze worden verpakt houten kisten (van binnen voorzien van aluminiumfolie), teneinde de vochtigheidsgraad op peil te houden. Afhankelijk van de verkoop aan de detailhandel worden de koeken in de kisten gehouden vóór ze worden verpakt in cellofaan en per stuk verkocht, de koeken worden overigens los per kilo verkocht.
Zomer’s, tijdens het toeristenseizoen, neemt de verkoop ervan flink toe, maar het hoogtepunt ligt met name rondom Sint-Nicolaas. Dan worden overal in België de Dinantse koeken en de koeken van Rins uitgeleverd t.b.v. de verkoop in talloze patisserieën en winkels.


Dinantse koeken en de koeken van Rins zijn te koop bij alle (banket-)bakkers in Dinant.

Een koekfabriek bezichtigen
Etablissement V. COLLARD
fondés en 1774
rue de Maibes et rue En Rhée,24
5500 DINANT

Tel : +32 82 22 38 36

Bezoek op afspraak
Maison GIGOT, successeur PIROT
rue Léopold, 9
5500 DINANT

Tel : +32 82 22 22 09

Bezoek, alleen op woensdag- en donderdagmiddag, vanaf 14.00 uur

Maison JACOBS
Rue Grande, 147
5500 DINANT

Tel/fax : +32 82 22 21 39

Bezoek op afspraak

Maison THONON
rue des Orfèvres, 15
5500 DINANT

Tel : +32 82 22 31 14

Bezoek op afspraak