Ville de Dinant NL
De Flamiche  

De Flamiche, een Dinantse taart gebaseerd op vette kaas (Romedenner rondje), boter en eieren, laat zich warm het best smaken, tezamen met een wijn uit de Bourgogne, bij voorkeur de Savigny.

De legende vertelt dat de Flamiche is bedacht door een pientere boerin uit Romedenne. Feitelijk komt zij, op weg naar Dinant met boerderijproducten om ze daar op de markt te verkopen, ten val waardoor zij in haar buideltas een mengeling van boter, eieren en kaas aantreft. Zij rent naar een vriendin om er een brood van te bakken. Ze giet het mengsel In een soort taartvorm en bakt het geheel in de oven: de Flamiche was geboren.

Deze specialiteit van de Stad van Copères verkrijgt in 1956 het keurmerk van de Confrérie des Quarteniers de la Flamiche Dinantaise (C.Q.F.D.) en garandeert het essentiële oogmerk van “de kennis van het maken van specialiteiten en de charmes van de Dinantse regio, teneinde de regionale culinaire tradities te waarborgen”.

Een wedstrijd wie de meeste Flamiche kan verorberen wordt georganiseerd tijdens de braderie in de wijk Saint Nicolas, op de 1ste zaterdag in september gedurende de “Toernooiviering” van de C.Q.F.D.

Het recept

Ingrediënten

  • 500 gr. veredeld broodbeslag
  • 250 gr. boter
  • 500 gr. vette kaas
  • 13 eieren (op een bakplaat van 30 cm) of 15 eieren (op een bakplaat van 35 cm)
  • Peper en zout

Bereiding

Beleg de bodem van een bakplaat met het brooddeeg, zeer dun gladgestreken.
Strooi de kaas en de boter erover uit, in kleine stukjes.
Kluts de eieren en maak deze aan met zout en genoeg peper.
Giet de geklutste eieren over het geheel heen.
Bak het geheel in een oven op ongeveer 220 graden gedurende circa 20 minuten.
Geniet vervolgens van de warme Flamiche als deze uit de oven komt, vergezeld van een goede wijn uit de Bourgogne.

Het Flamiche-lied

Eerste couplet

Dans la cité des Copères
On n'y boit pas de la bière
Mais croyez-le bien
Beaucoup de bon vin
Qu'on avale avec entrain
Il faut voir les jours des fêtes
Dinantais et Dinantaises
S'amusent gaiement
Prenant du bon temps
Frapper la table en chantant.

Refrein

Si tu veux faire mon bonheur
Marguerite, Marguerite,
Si tu veux faire mon bonheur,
Cuis-nous d'la flamiche au beurre

 

Tweede Couplet

13 œufs et une bonne boulette
Un boulanger qui s'y prête
C'est assurément bien appétissant
La Flamiche de Dinant….
Arosée d'un bon bourgogne
Que faut-il de plus en somme
Pour qu'un Quartenier
Sache s'amuser,
Bien manger, boire et chanter…

 

Derde couplet

Au sein de not' confrérie
C'est parfois de "l'aspenserie"
Mais que voulez-vous
On est entre nous
C'est pour en mettre un bon coup…
Si vous êtes une bonne fourchette,
Peut-être un peu … amusette,
Alors vous viendrez,
Vous en mangerez,
Et avec nous vous chanterez…


Het is het hele jaar door mogelijk de Flamiche te proeven, op aanvraag bij:

Laurent BAYET
rue Caussin, 98
5500 Anseremme
+32 82 22 36 26
J-Philippe PIROT
rue Léopold, 8
5500 Dinant
+32 82 22 22 09
TARTORI
rue grande, 72
5500 Dinant
+32 82 22 57 72